Home » Municipals » PER UN GOVERN D’ESQUERRES

PER UN GOVERN D’ESQUERRES

_JC_4698 web

Començo aquest post reprenent l’anterior. En el ple d’investidura del passat 13 de juny va resultar escollit alcalde de Salt Jordi Viñas, cap de llista d’ERC perquè va tenir 12 vots dels 21 nous regidors de l’ajuntament de Salt, malgrat que CiU, amb Jaume Torramadé al capdavant va ser la llista més votada a les eleccions municipals del passat diumenge 25 de maig. ERC, PSC, IpS i també CANVIEM SALT, vam decidir investir alcalde a Jordi Viñas. Aquesta decisió anava lligada a un pacte de governabilitat que ERC, PSC i IpS vam signar abans del ple d’investidura. Aquest pacte prioritzava polítiques d’esquerres a l’ajuntament de Salt. Un resum d’aquells acords també els podeu trobar en el meu discurs d’investidura**

Les negociacions pel pacte d’investidura van donar bons resultats pel que va suposar de posada en comú de tres programes electorals d’esquerres amb els que cadascun dels tres partits havíem concorregut a les eleccions municipals. Va suposar també guanyar confiança i esperança en què un govern de majoria d’esquerres a Salt i per Salt, era possible. Perquè acabés de ser una realitat, però calia, tal i com deia en el meu discurs d’investidura lideratge per part del nou alcalde d’ERC, Jordi Viñas i generositat per part d’IpS. Des del PSC érem conscients de les reticències que provocàvem i provoquem entre els militants i persones afins a IpS – CUP, i precisament per això també vaig fer una crida a deixar enrere prejudicis pel bé del nostre municipi.

Desgraciadament això no ha estat possible i a pocs dies del ple de cartipàs, el govern municipals sols estarà conformat per dos grups polítics, ERC i IpS, que sumen un total de 8 regidors dels 21 del ple municipal. Aquesta no és la situació òptima per un nou govern que comença a caminar. La minoria dels seus membres l’afebleix i ha deixat de banda l’experiència, l’ajut i el treball que els tres regidors del PSC oferíem. Per què no ha estat possible? No ha estat possible superar els prejudicis que Independents per Salt té contra el PSC, i l’alcalde Jordi Viñas no ha aconseguit demostrar lideratge en aquest procés.

Des del primer dia de les negociacions IpS es va mostrar reticent a formar un govern a onze amb la participació dels tres partits. De fet IpS ja va anunciar durant les negociacions que la seva intenció era formar un govern a nou regidors prioritzant com a socis ERC i CANVIEM SALT. L’assemblea d’ERC, en un intent de lideratge va decidir apostar per un govern a onze o dotze conformat per ERC, PSC i IpS, i també CANVIEM SALT. Davant la determinació d’ERC d’apostar per un govern a onze o bé a dotze, IpS, sempre segons les seves explicacions, va decidir en assemblea que seria possible que acceptessin l’entrada al govern del PSC, però que aquesta entrada s’havia de fer “en diferit”. De moment, governarien ERC i IpS. Posteriorment, durant la negociació dels pressupostos, cap a finals d’any i després del 27S, el PSC es podria incorporar al govern. Durant el temps que han durat aquestes negociacions hem treballat paral·lelament la configuració d’un govern a onze amb ERC, PSC i IpS, amb la distribució d’àrees, possibles dedicacions dels regidors, sous i indemnitzacions. De fet sobre cadascun d’aquests particulars no hi havia massa problemes a l’hora de posar-nos d’acord.

Des del PSC no hem entès mai aquesta entrada “en diferit” al govern. Les explicacions del perquè ens havíem d’incorporar més tard que tant ERC com IpS ens han donat han estat al nostre entendre, peregrines i poc argumentades.

Per part d’IpS l’argument principal era que el PSC és l’”establishment”, el partit de tota la vida, que havia governat sempre Salt. Aquesta apreciació és del tot incorrecta perquè “de facto” el partit que ha governat més anys a Salt des del restabliment de la independència el 1983 ha estat ERC, que entre el 1991 i el 1999 va governar amb PSC, entre el 1999 i el 2007 amb CiU, i entre 2007 i 2011 amb PSC de nou. La majoria de vegades ERC ha encapçalat l’àrea d’urbanisme, que és la que amb més contradiccions ha entrat IpS. En definitiva, ERC ha governat durant 20 anys seguits a Salt, d’entre el 1991 al 2011. D’altres arguments eren que IpS s’havia sentit menystinguda en alguna ocasió en les decisions que vam prendre com a govern PSC – ERC entre el 2007 i 2011. En aquest cas IpS no ha tingut en compte que les decisions del govern 2007-2011 eren decisions d’un govern col·legiat amb la participació activa d’ERC.

Per part d’ERC l’argument era una qüestió de “tempos”, que IpS necessitava d’un temps per pair que havia de governar amb el PSC, i que el PSC havíem de doblegar-nos a aquesta exigència si preteníem entrar al govern. ERC no s’ha plantejat mai governar sols amb el PSC i deixar a IpS com a soci “fora del govern”, paper que sembla que ara ens toca acceptar de fer al PSC.

Des del PSC hem entès aquesta entrada “en diferit” al govern municipal com un veto a la nostra formació per ser qui som, el Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), per haver governat a Salt del 1983 al 1999 i del 2007 al 2011 i per no ser una formació independentista. L’entrada “en diferit” és com un càstig complementari als mals resultats electorals, per expiar no sabem exactament la culpa de què o de qui, tot i que el PSC va tenir més vots que IpS. Per tot això l’assemblea de militants i simpatitzants de l’agrupació del PSC, que vam celebrar el passat dijous 2 de juliol va decidir que per dignitat, no podíem acceptar entrar al govern de l’ajuntament amb ERC i IpS, si la condició és que no podíem governar fins a finals d’any. El PSC apostava per començar a treballar en polítiques d’esquerres a Salt des del primer moment, amb un govern fort, amb lideratge clar i un equip amb majoria.

És cert que amb l’acord de governabilitat per la investidura, els tres partits polítics vam demostrar que érem capaços d’arribar a acords. Hi va haver generositat per part de tots, i totes, llàstima que ara aquesta generositat no s’hagi concretat en un nou govern fort, de majoria i d’esquerres que és el que al nostre entendre Salt necessita i es mereix. No obstant això, des del PSC continuarem defensant el pacte de governabilitat i en conseqüència prendrem les nostres decisions durant aquest mandat, fent dels problemes de la gent la nostra prioritat.

El proper repte que se’ns presenta és el ple de cartipàs. La decisió més important que s’ha de prendre en aquest ple són les retribucions als regidors i grups polítics, així com la previsió de càrrecs de confiança i la seva retribució. Per això el PSC proposa que no hi hagi cap augment de les partides pressupostàries destinades a retribucions de polítics, grups municipals i càrrecs de confiança.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>