Home » Municipals » 1131 gràcies

1131 gràcies

Moltes gràcies a les 1131 saltencs i saltenques que ens han donat la confiança i van votar PSC a les eleccions municipals d’ahir.

Els resultats no són bons pel PSC. Hem perdut més de 700 vots i 3 regidors respecte de les eleccions de 2011 i ens quedem únicament amb 3 regidors. Passem a ser la tercera força política de l’ajuntament.

Volia també donar moltes gràcies a tots els membres de la candidatura i a tots els col·laboradors que de manera absolutament desinteressada han estat treballant des d’abans, durant la campanya i també tot el dia d’ahir. Gràcies sobretot al director de campanya, Mingo Álvarez, per la seva dedicació, esforç i entrega, sense la seva feina aquesta campanya no hagués estat possible. Hem fet una campanya honesta, propera i amb moltes propostes, llàstima que els resultats no hagin estat els esperats.

Felicitar als guanyadors d’aquestes eleccions, d’una banda a CiU, que amb 6 regidors, és la força més votada, malgrat perdre 847 vots i tres regidors en relació al 2011. Felicitar també a ERC, que ha aconseguit 5 regidors, quan no en tenia cap. Felicito a IpS que ha guanyat un regidor més, i a Canviem Salt i Ciutadans que han aconseguit representació al ple.

De les úniques lectures positives que en puc fer d’aquestes eleccions és que el PP no ha aconseguit representació a l’ajuntament de Salt i que PxC ha perdut un regidor amb 464 vots menys.

Podeu consultar els resultat aquí .

Les causes de la derrota del PSC, crec que són diverses. Algunes causes són endògenes, corresponen a la pròpia dinàmica municipal de Salt i d’altres exògenes, corresponen a la situació política general a Catalunya.

Pel que fa a les causes endògenes, a falta d’un anàlisis més pormenoritzat, crec que malgrat durant el mandat 2011-2015 hem fet una oposició responsable i propositiva, no hem sabut comunicar i transmetre aquesta feina a la ciutadania saltenca. Respecte de les causes exògenes, de tots és sabut que el PSC no es troba en el millor moment de la marca, i el procés en el que està immers el país tampoc a jugat al nostre favor. No podem perdre de vista que estem davant d’un canvi de paradigma arreu de l’estat. Estem presenciant el final del bipartidisme i el sorgiment amb força de formacions polítiques diferents a les que hi havia tradicionalment. Caldrà però, un anàlisis més acurat per veure quin ha estat el traspàs de vot entre forces polítiques i les seves causes.

El resultat, a banda que no ens és gens favorable deixa una situació complicada a l’ajuntament. CiU és la força més votada i té 6 regidors, ERC, amb 5 regidors trepitja els talons a CiU per 129 vots. ERC ha fet un magnífic resultat i la lectura més evident és que els saltencs i saltenques volen canvi. Si sumem els 5 regidors d’ERC, els 3 del PSC i els 3 d’IpS hi ha 11 vots, que és majoria absoluta d’esquerres a l’ajuntament i també s’hi podria afegir a aquest grup el regidor de Canviem Salt. Aquesta possibilitat està en mans d’ERC. Des del PSC, ja ens hem pronunciat i vam dir que apostàvem per un pacte d’esquerres a l’ajuntament. En els propers dies haurem d’anar seguint com es desenvolupen les coses però hi ha diversos escenaris possibles:

Que no s’aconsegueixi cap pacte i que sigui alcalde el cap de llista més votat, per tant Jaume Torramadé, cap de llista de CiU alcalde.

  • Que s’arribi a un pacte ERC (5), PSC (3), Ips (3), i Canviem (1) per investir alcalde a Jordi Viñas, sense que això impliqui una coalició de govern.
  • Que s’arribi a un pacte ERC (5), PSC (3), Ips (3), i Canviem (1), per investir alcalde a Jordi Viñas, amb una coalició de govern del dos, tres o quatre partits.
  • Que CiU (6) i ERC (5) arribin a un pacte per la investidura i pel govern, fent a Jaume Torramadé alcalde.

I d’altres escenaris que no em vull imaginar,… Com podeu veure tot està molt obert i s’haurà d’anar seguint què passa fins arribar a la data de constitució del nou ajuntament.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>