Home » Municipals » «Hi ha certa calma, però en qualsevol moment es pot encendre l’espurna»

«Hi ha certa calma, però en qualsevol moment es pot encendre l’espurna»

Iolanda Pineda torna a encapçalar la llista del PSC de Salt amb l’objectiu de recuperar l’alcaldia que va perdre quatre anys enrere. Per fer-ho, compta amb noms nous com Joan Martí i actuals regidores com Jasmyna Abad i Soumaya Waes

Entrevista de Laura Fanals per al Diari de Girona

Com veu Salt quatre anys deprés d’haver deixat l’alcaldia?

Veig un Salt sense projecte ni rumb clar. Moltes vegades s’han deixat de banda les persones, moltes de les quals s’han vist en una situació econòmica complicada, han perdut el seu habitatge i s’han trobat al carrer sense cap recurs.

Durant aquest mandat s’ha vist molta tensió entre PSC i CiU. Això com afecta el poble?

Crec que la imatge que donem no és la que als ciutadans els agradaria tenir dels seus representants polítics. Però nosaltres, com a oposició, tenim el paper de controlar l’acció de l’equip de govern. I si algú s’ha sentit ofès em sap molt greu, però hem fet el que havíem de fer. Quan hem plantejat un ple especial per a l’educació o la pobresa no era amb la intenció de molestar l’equip de govern; simplement donàvem idees i proposàvem solucions per mirar de millorar la situació de les persones.

Quines han de ser les prioritats per als propers quatre anys?

El treball, les persones i la comunitat. Salt està estratègicament situada, a menys d’una hora de Barcelona i França, sortida de l’autopista… i hem de treure profit d’aquesta situació. Cal atraure empreses que generin llocs de treball, perquè l’atur és el principal problema. En segon lloc, les persones. Molta gent ha perdut el seu habitatge o està a punt de perdre’l. Gràcies a una moció que vam presentar amb IpS es va crear la Taula pel Dret a l’Habitatge, però ha estat absolutament inoperant. Hem de fer que els bancs ens informin de quins pisos tenen buits i que els posin a la borsa de lloguer. I si no ho volen fer, un cop passat el temps que diu la llei, obligar-los a través d’una multa. D’altra banda, hem de tenir uns serveis socials més ben dotats que puguin ajudar tothom que ho necessiti.

Com s’ha de gestionar l’Ateneu de la Coma Cros?

No podem estar més temps donant l’esquena a un projecte que pretén una gestió mixta i col·laborativa. És una reivindicació de fa molts anys i és veritat que quan vam governar no ens en vam sortir, però si ara hi ha prou impuls de la societat per fer-ho l’Ajuntament no pot posar pals a les rodes.

Com està la convivència a Salt després de les tensions que va viure en el seu mandat?

És molt fràgil encara, i qualsevol dels esforços titànics que es fan cada dia es poden desfer amb una sola acció. Una sola baralla al carrer ja crea tensió, sobretot quan s’hi posa un altaveu mediàtic o hi ha algú que intenta manipular-ho. Ara estem en una calma tensa: hi ha certa calma, però sembla que en qualsevol moment es pugui encendre l’espurna de nou. Jo crec que la convivència s’ha de construir des del primer punt, que són les comunitats de propietaris. L’Ajuntament pot incidir a través dels programes de mediació i de deute comunitari, per ajudar-los a refer-se de la greu situació econòmica. També cal seguir donant subvencions per arranjar els elements comuns, i proposem subvencions també per a càmeres de videovigilància per tenir certa seguretat a la pròpia escala.

Què passarà amb El Canal?

És un equipament de caràcter nacional, que es va pagar amb fons europeus i l’hem de tirar endavant. Un dels motors econòmics de Salt ha de ser la cultura: El Canal, el Teatre, la MironaÉ no s’han de veure com una font de despesa, sinó com una oportunitat de projectar Salt en positiu i generar activitat econòmica. Ara, el projecte no pot ser només de l’Ajuntament: la Generalitat també hi hauria de tenir un paper fonamental. Ara per ara, però, portem quatre anys d’absoluta paràlisi.

Amb la Trama Urbana Consolidada, vindrà l’Ikea a Salt?

Bé, jo no sé si ha de ser Ikea o una altra empresa, però tant de bo que fos Ikea, perquè és una locomotora que pot atraure altres empreses. Tant de bo. Però ara ja tenim una trama urbana consolidada que s’ha aconseguit juntament amb Girona, fet que era un gran escull. D’això n’hem de treure coses molt positives.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>