Home » Municipals » Senyors, bona nit, s’aixeca la sessió

Senyors, bona nit, s’aixeca la sessió

El ple de Salt del passat 27 d’abril va posar de manifest la manera de fer autoritària i poc democràtica de CiU. És una tendència que ha quedat palesa durant tota la legislatura i que cada decisió que ha pres l’equip de govern de Torramadé ha certificat.

El ple va començar mogut. Els assistents van haver de fer cua per entrar i es van trobar que la policia local els registrava les bosses de mà abans d’accedir al ple. Un cop superat el registre, en entrar a la sala de plens ens vam trobar que ja hi havia una quinzena de persones assegudes. No entenem com és que aquestes persones es van estalviar els controls que d’altres van haver de passar. Hi ha dues versions que es contradiuen. Per una banda els policies argumentaven que va ser cosa del propi govern. Per un altre costat, el senyor alcalde es feia l’orni dient que ell no hi era i que no era cosa seva, però que tenia constància que hi havia hagut una reunió abans del ple i que les persones que hi havia assistit s’havien quedat a la sala.

És vergonyós que qui va limitar l’aforament, l’alcalde Torramadé, fos el mateix que va permetre que diverses persones ocupessin un espai saltant-se la cua que va haver de fer tothom. L’alcalde també va permetre que ciutadans i ciutadanes del nostre municipi quedessin fora del ple després d’haver fet cua. La manera de fer del senyor Torramadé, que s’estranya de l’enuig dels ciutadans, desprèn tics autoritaris. El més greu de tot plegat és que això no es un fet aïllat. Durant el seu mandat, la falta de transparència ha estat constant, com la manca de projecte i la manca de respecte per la participació ciutadana.
El ple es va desenvolupar amb certa normalitat. El govern de CiU va tombar les mocions de l’oposició amb frases iròniques i amb poc respecte; amb l’ajuda de PP i els exregidors de PxC.

Al final del ple, en el torn de precs i preguntes, Torramadé va acabar de palesar la seva manera de fer. Va donar una lliçó de falta de respecte cap els seus conciutadans precipitant el final de la sessió abans que es pogués llegir els manifestos que hi havia previstos, i abans de respondre precs i preguntes.

Aquesta podria ser la crònica d’un ple que no es va acabar, en el qual no es va donar veu a totes les paraules demanades i el que és més greu: no es va deixar participar a la ciutadania i el col·lectiu que havia presentat preguntes per escrit es va quedar sense respostes.

La ciutadania demana noves formes de fer política, formes de més participació, més transparents. El ple va ser una bona mostra del que no s’ha de fer. Ja ha passat a la història allò de votar cada 4 anys. Els ciutadans volen tenir més informació i poder decidir en la dinàmica quotidiana. Per això creiem que és imprescindible ser transparents, que els ciutadans i ciutadanes puguin accedir amb facilitat a la informació a la qual tenen dret.

És inconcebible que al lloc web de l’Ajuntament costi trobar-hi el pressupost i el destí de les partides pressupostàries. Que no puguin conèixer quina és la plantilla de treballadors de l’Ajuntament, les agendes dels polítics, les reunions que tenen o amb qui han de poder-se donar a conèixer.

Els ciutadans i ciutadanes de Salt també han de poder saber quins són els contractes més importants que té l’Ajuntament; quants diners s’hi dediquen i quina valoració es fa anualment d’aquests serveis. Seria interessant també que els ciutadans i ciutadanes pugessin accedir a les memòries anuals de cada àrea de l’Ajuntament per saber quines activitats s’han fet i quina quantia s’hi ha destinat.

Per això, la nostra proposta és que la pàgina web municipal tingui informació útil, accessible i sigui fàcil de trobar per part dels ciutadans. També proposem fer un ple anual sobre l’estat de la situació i poder discutir i valorar els serveis.
Els ciutadans i ciutadanes no només volen saber, també volen decidir i la participació és una eina transversal en tot el nostre programa.

No és novetat al PSC, ja que durant el nostre mandat del 2007-2011, vam fer diferents propostes com ara el Procés participatiu “FES TEVA LA PLAÇA” que va servir per definir el projecte urbanístic de la plaça dels Colors, el seu mobiliari i el nom, per posar alguns exemples d’aquell procés. No va ser l’únic.
La participació no ens ha de fer por, tot el contrari: ha de ser un eina al servei de tota la ciutat. En definitiva la participació també és diàleg, debat, complicitat i consens. Crec que és la millor manera de presa de decisions, amb el suport i la participació de la ciutadania.

En el nostre programa portem varies propostes relatives a la participació. Un exemple concret és la del Pla de Reforma Integral del Veïnat (PERI VEïNAT). Proposem que els ciutadans participin, opinin i decideixin sobre aquest projecte, que ha de servir per definir urbanísticament el Veïnat del futur, els seus carrers, el seus espais públics, els seus aparcaments. Crec que cal escoltar els veïns per fer una proposta consensuada. No ho podem fer sols. L’equip de govern i els veïns hem d’arribar a acords i finalment, després d’aquest procés participatiu, hem de redactar un projecte en el qual tothom s’hi senti còmode i se’l faci seu.

Això és participació i transparència, això ens demana la ciutadania i això els hem de donar. Nosaltres ho farem i no ho farem per obligació, sinó per convenciment.

Aquest es el nostre compromís Salt, perquè CREIEM EN SALT

Article publicat a Girona Notícies

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>