Home » Municipals » Volem que Torramadé expliqui als ciutadans de Salt perquè ha canviat d’opinió sobre la compra de pisos per a lloguer social a dos mesos de les eleccions

Volem que Torramadé expliqui als ciutadans de Salt perquè ha canviat d’opinió sobre la compra de pisos per a lloguer social a dos mesos de les eleccions

Lamentem que l’alcalde hagi perdut el temps malgrat la situació d’emergència en qüestions d’habitatge que viu el municipi

Durant el ple de mes d’octubre de 2014 des del PSC de Salt vam denunciar que el govern de CiU, encapçalat per Jaume Torramadé, donés per liquidat el pla de renovació urbana de la vila. Després d’aquell ple vam enviar diverses preguntes al Ministeri de Foment i al Departament de Territori per saber quin havia estat el destí dels 2,5 milions d’euros que s’havien de destinar al pla de renovació urbana. Tant el Ministeri com el Govern van respondre que els diners estaven en mans de la Generalitat i que l’Ajuntament de Salt no havia fet res per reclamar-los. Arrel d’aquelles respostes el PSC va tornar a denunciar, el mes de febrer passat, que la manca de projecte de l’alcalde Torramadé hagués provocat la pèrdua de 2,5 milions d’euros a Salt a causa de la inactivitat de CiU a l’Ajuntament. En aquell comunicat apuntàvem, també, que si no hi havia possibilitats de dur a terme una renovació en profunditat del barri centre per problemes de finançament, calia destinar els 2’5 milions a la compra de pisos per destinar-los a oferir un sostre a les famílies desnonades en situació desesperada.

Ha estat gràcies a aquelles preguntes i al fet de posar l’accent en el fet que s’havien perdut aquests diners, que finalment l’Ajuntament i la Generalitat han mogut fitxa. Avui podem dir que no s’han perdut els 2,5 milions d’euros. A més aquests diners aniran destinats precisament a la finalitat de comprar pisos que des del PSC vam demanar com a alternativa si era el cas que es descartava l’ARU.

Torramadé haurà de d’explicar perquè s’atribueix ara un mèrit per la compra de pisos buits després de la contesta que va donar en un ple a IpS, afirmant que no era possible destinar 2,5 milions d’euros de l’Àrea de Renovació Urbana a la compra d’habitatges per famílies perquè, segons consta en una informació apareguda a l’edició del 5 de febrer d’enguany del diari El Punt Avui “el projecte era finalista” i perquè “els diners només es podien destinar a fer al projecte de renovació urbana”. En cap cas segons Torramadé, es podia “variar la finalitat per dedicar-los a temes socials: No admetien possibilitat de canvi, de cap de les maneres. És impossible”. Curiosament, Torramadé va escenificar l’acord i l’anunci de la compra de 100 pisos per part de l’Ajuntament de Salt, amb els 2,5 milions dipositats a la Generalitat des de 2011, just l’últim dia que la llei electoral permet fer anuncis oficials a les corporacions municipals.

Convindria saber perquè fa dos mesos va dir que era impossible comprar pisos i ara, a dos mesos de les eleccions municipals, sí que ho és malgrat que l’alcalde havia afirmat que els 2,5 milions que hi destinarà només es podien utilitzar per al Pla de Renovació Urbana. Torramadé haurà d’explicar, doncs, perquè executa ara aquest pla i perquè ho anuncia a dos mesos de les eleccions.

Sembla una mesura dirigida únicament als bancs. Segons el que es desprèn de les informacions sobre l’acord, l’Ajuntament utilitzarà el dret de tempteig i retracte a favor del consistori en tots els pisos provinents de les execucions hipotecàries. Les execucions hipotecaries, en un 98% dels casos, les duen a terme els bancs. Queda clar que el govern de CiU fa una maniobra per afavorir les entitats bancàries amb l’excusa del dret a l’habitatge.

Durant aquest mandat el ple municipal ha aprovat diverses mocions proposades pel PSC, i algunes d’IpS, amb la finalitat d’establir sancions als bancs que neguessin informació a l’Ajuntament sobre la propietat dels pisos a Salt; i també per obligar les propietats de pisos buits a cedir-los a la borsa de lloguer social. Aquestes mocions també han estat aprovades per CiU però mai executades.

Els bancs han rebut diners de l’Estat per ser rescatats i ara a més rebran diners de l’Ajuntament de Salt després d’haver desnonat a centenars de famílies. No estem d’acord que des de l’Estat fins l’últim ajuntament hagi de salvar els bancs. En canvi, qui és que salva les famílies per evitar ser desnonades? Nosaltres proposàvem enfocar la compra de pisos des d’una altra perspectiva, s’hauria de buscar els pisos que no són propietat dels bancs. Haguéssim comprat pisos a particulars amb el compromís que s’haguessin quedat a Salt, perquè aquesta proposta beneficia la vila, als petits promotors immobiliaris i també a les famílies que haguessin perdut el seu habitatge. Ara els diners aniran a Barcelona o bé a Madrid, en benefici d’unes entitats bancàries que han rebut diners públics a dojo.

Vull ressaltar que la Taula pel Dret a l’Habitatge a Salt no ha estat mai operativa i des de la seva creació, el setembre de 2012, ha estat un cúmul de despropòsits; no ha tingut direcció política ni tampoc cap objectiu. L’única acció que se li coneix és l’organització d’una jornada d’informació a famílies i un díptic informatiu. Més enllà d’això, i del servei d’orientació jurídica que ja oferia l’ajuntament durant l’anterior mandat, no s’ha notat cap tipus de millora en l’atenció a les persones que han perdut el seu habitatge o estan en perill de perdre’l. Algunes famílies han rebut l’oferta d’un pis de lloguer fora del municipi perquè l’Ajuntament al·legava que no tenia pisos per allotjar-los, ni possibilitat de tenir-los. Ara diuen que en volen adquirir 100? Quina credibilitat té aquesta proposta? Lamentem l’actitud de l’alcalde Torramadé que ara, després de 4 anys sense moure un dit ha tingut un interès sobtat per donar una sortida a les famílies que no tenen possibilitat d’habitatge? Què ha fet el senyor Torramadé durant 4 anys per que aquests 2,5 milions es destinessin a aquesta finalitat? Res, no ha fet res.

L’escenificació de la compra de pisos és només la confirmació del mètode de CiU a Salt: Primer nega el problema i, en acabat, fa les polítiques que nosaltres demanàvem que es fessin. Va passar el mateix amb el ple de la pobresa del mes de desembre de 2013. Hi vam denunciar la situació de malnutrició molts nens, nenes i joves i demanàvem que es destinessin diners per beques menjadors. La resposta de Torramadé va ser negar el problema i atribuir-lo a una qüestió cultural dels pares; ara, el 2015 ens trobem que entre el Consell Comarcal, l’Ajuntament i ajudes privades, cada dia 500 nens mengen a cost 0 a les nostres escoles. El PSC proposa les polítiques per la gent, les polítiques que toquen de peus a terra i CiU política d’aparador. Això només denota la manca de projecte de CiU.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>