Home » Salt » La falta de projecte de Torramadé ha costat 2’5 milions d’euros a Salt

La falta de projecte de Torramadé ha costat 2’5 milions d’euros a Salt

Tal i com vam denunciar des del grup municipal del PSC de Salt, el passat mes d’octubre de 2014, el govern de CiU donava per finalitzat el Pla de Renovació Urbana de Salt al desfer l’operació urbanística a les finques del costat de l’ajuntament aprovada durant l’anterior mandat. En el pla urbanístic, que es va modificar en el ple del mes d’octubre de 2014, preveia inicialment ubicar als baixos un centre cívic, una biblioteca infantil i la construcció de pisos que havien de destinar-se a veïns beneficiats per la renovació urbana.

Al final del mandat passat Torramadé i CiU es va dedicar a infondre la por i la desconfiança en un projecte esperançador i transformador del centre de Salt per pur tacticisme polític, anteposant un resultat electoral que els fos favorable per davant dels interessos de Salt. Després de gairebé 4 anys al govern de l’ajuntament CiU, amb majoria absoluta gràcies als regidors muts que es van presentar per una llista racista i xenòfoba, ha donat per finalitzat el pla de transformació del centre de Salt, perdent així una possibilitat històrica de poder fer un canvi radical. De nou s’ha comprovat la manca de projecte i d’ambició de CiU per Salt i la falta d’interès pel benestar dels veïns i veïnes del centre de Salt. Quatre anys de la victòria de CiU a Salt signifiquen zero avenços al barri del centre, un dels que més ho necessita. Ni una sola actuació. Mentrestant el centre pateix deficiències de neteja als seus carrera i àrees d’aportació on s’amuntega la brutícia, amb il·luminació fosa o malmesa que no es canvia. Cap actuació a un dels barris més poblats de Salt.

Torramadé no ha mogut ni un dit per defensar la inversió prevista a Salt. En tres anys el propi Torramadé ha admès que només va enviar un correu electrònic interessant-se pel pagament de la subvenció. Ni tan sols un registre de sortida dirigit al Conseller de Territori i Sostenibilitat, que tenia els diners (2’5 milions d’euros), ni al Ministeri de Foment que havia de pagar la resta,… Cap actuació per interessar-se per com ho havien de fer per continuar amb el pla d’habitatge, o bé per canviar el destí dels mateixos. Així ho demostren les respostes a les preguntes que els grups del PSC al Parlament i al Congrés de diputats van dirigir al Departament de Territori i Sostenibilitat i el Ministerio de Fomento. Tant la Generalitat com el govern central admeten que durant el mes de juny de 2012 el Departament de Territori i Sostenibilitat va rebre un total de 2.707.500€ del Ministerio de Fomento, dels quals l’ajuntament sols n’ha justificat 426.607’46 €, corresponents als estudis i treballs previs que es van dur a terme durant el passat mandat. La part corresponent a pagar per la Generalitat, que són 149.811’22 €, es va fer efectiva el passat 28 de novembre de 2014. Curiosament un mes després que el grup del PSC al Parlament presentés les preguntes. El Ministeri de Foment admet incompliments per part de la Generalitat i l’Ajuntament que li ha impedit pagar la resta dels diners compromesos. Així mateix la Generalitat ha demanat a l’Ajuntament que elabori una nova proposta d’actuació que s’adapti al nou Pla estatal d’habitatge 2013-2016. En concret a la regulació referent al programa de foment de la regeneració i renovació urbana, pla on s’ha incorporat el centre urbà de Salt. Torramadé, lluny de projectar un pla diferent o repensar què fer amb els diners prefereix donar el pla per acabat.

Si no era possible dur a terme la renovació urbana tal i com estava prevista, hagués estat interessant que l’ajuntament hagués negociat destinar els 2’5 milions d’euros a una finalitat diferent. En els moments de crisis que hem viscut, i en els que molts saltencs i saltenques han perdut el seu habitatge haurien servit per comprar pisos i donar sostre als més desemparats. Quatre anys perduts, cap actuació a favor del barri centre i zero actuacions a favor de les famílies que pateixen la crisis. Quantes famílies han perdut el seu habitatge? Quantes han rebut una resposta a l’emergència d’habitatge? Torramadé tenia els diners al seu abast, capacitat d’influir per si calia canviar el conveni per destinar-los a d’altres prioritats com la compra d’habitatges als bancs a bon preu o a la rehabilitació per ajudar a les famílies que perdien el seu habitatge, i no ho ha volgut fer. Ha estat una decisió voluntària i pensada. El mandat de Torramadé passarà a la història com el mandat sense projecte per Salt, sense ambició per la seva vila.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>