Home » Salt » L’habitatge a Salt

L’habitatge a Salt

La nostra vila s’ha definit massa vegades com un parc d’habitatges. En poc més de 6 km2 hi vivim més de 30.000 persones. És una densitat molt alta tenint en compte que quasi la meitat del terme municipal és el Parc de les Hortes i les Deveses de Salt. La construcció de l’habitatge a Salt ha seguit la tendència nord–sud, des del barri vell cap el sud de la població. Primer foren el barri vell i el barri del veïnat i a continuació el sector centre (anys 60 i 70), Plaça Catalunya (anys 70-80), Sector Massana 1 (anys 90) Massana 2, Pla de Salt, Mas Masó,…. A banda dels pisos de protecció oficial que es van edificar en època franquista, no hi ha hagut més promoció pública d’habitatge.

Durant el mandat del PSC a l’alcaldia es va crear l’Oficina d’Habitatge, que entre d’altres gestiona la borsa de lloguer social, cèdules d’habitabilitat i d’eficiència energètica, assessorament i orientació legal per persones en risc de perdre habitatge,… També des de l’oficina d’habitatge es van coordinar i gestionar les subvencions per a les comunitats de propietaris dins el programa de Salt 70. També vam iniciar els programes d’acompanyament, formació i gestió de comunitat de propietaris, així com la mediació en conflictes veïnals. Tots aquests programes han ajudat a mantenir la convivència en moments molt complicats d’una crisis que encara no ha acabat.

Un altre objectiu aconseguit durant al període 2007-2011 va ser la redacció del Pla d’habitatge 2009-2011, per tal de fer un estudi sobre la situació de l’habitatge i poder projectar les necessitats en aquest àmbit durant un període determinat. El mandat va acabar en plena crisis de la construcció que ve tenir una clara repercussió a l’habitatge. Es van començar a iniciar execucions hipotecàries per part dels bancs contra famílies que, a causa de la pèrdua del treball, no podien fer front al pagament de la hipoteca. Així moltes famílies es van quedar sense casa i es va iniciar el fenomen d’okupació d’habitatges amb finalitats irregulars.

Posteriorment i a arrel dels procediments hipotecaris, la mobilització ciutadana va anar desenvolupant-se al voltant de les Plataformes d’afectats per l’Hipoteca. Aquests moviments han servit per ajudar i donar veu a persones i famílies que es trobaven en aquesta situació. Han fet una tasca lloable evitant fer de les famílies els únics culpables d’aquesta situació i com a moviment de conscienciació de la societat pel manteniment de les persones a la seva vivenda i per lluitar pel dret a l’habitatge. A Salt, a arrel de les mocions presentades pel PSC o bé per PAH, vam aconseguir que es creés la Taula pel Dret a l’Habitatge, que degut als enfrontaments entre el govern i la PAH es va convertir en totalment inoperant fins al setembre de 2014.

Actualment tenim la sensació que hi ha hagut un retrocés amb les polítiques d’habitatge del govern de CiU a Salt. La poca transparència i poca voluntat de resoldre els problemes d’habitatge han estat constants. Per aquest motiu la informació que proporciona l’Ajuntament actual sobre habitatge és confosa. No hi ha rigor perquè el govern de Torramadé no té interès en que es sàpiga quina és la situació de l’habitatge a Salt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>