Home » Salt » El pressupost de CiU per Salt no procura pel benestar dels ciutadans

El pressupost de CiU per Salt no procura pel benestar dels ciutadans

Aquests pressupostos certifiquen la falta de projecte de l’alcalde Torramadé

Pressupostos

El ple de Salt va aprovar dimarts el pressupost municipal pel 2015. És un pressupost que certifica la falta total de projecte de CiU per Salt i per la seva gent. De fet, la falta de projecte ha estat constant durant tota aquesta legislatura, amb l’alcalde Torramadé al capdavant de l’Ajuntament. La proposta de pressupost també demostra una manca absoluta de sensibilitat cap els problemes dels saltencs i les saltenques. La qüestió no és que hi hagi molts diners per destinar-los a grans projectes, és qüestió de distribuir correctament els pocs recursos dels què disposem.

La primera manca de sensibilitat cap els problemes dels ciutadans i ciutadanes de Salt es detecta en el capítol dels ingressos. Trobem a faltar que hi hagi un paràgraf que reculli la recaptació de les multes imposades als bancs que mantinguin al municipi pisos buits de la seva propietat. Recordem que el mes de febrer passat, el ple de l’ajuntament va aprovar una moció en la qual s’acordava multar els bancs i caixes que mantinguessin pisos buits mentre a Salt hi hagi famílies amb dificultats per mantenir o accedir a un habitatge. Després de 10 mesos d’aprovar aquesta moció l’única cosa que s’ha aconseguit en l’àmbit de la Taula pel Dret a l’Habitatge és que se’ns hagin facilitat unes dades. Els bancs tenen a la vora de 1.000 pisos buits a Salt, dels quals només 77 estan destinats a lloguer (ni un 10%). Malgrat la precisió dels números, aquestes són dades incomplertes perquè hi ha bancs que, després d’haver estat requerits diverses vegades, encara no havien contestat a l’hora de fer aquest recompte.

No entenem les raons de tanta condescendència amb els bancs i caixes i tan poca empatia cap els ciutadans i ciutadanes de Salt, que són els que realment estan passant per moments complicats. Només aquest fet demostra que l’equip de govern dirigit per l’alcalde Torramadé no té cap intenció de fer complir l’acord de ple que el grup de CiU també va votar a favor.

Pel que fa a la despesa de l’oficina d’habitatge, cal destacar que no hi ha cap tipus de partida específica pel desenvolupament de la Taula pel Dret a l’Habitatge. De fet, aquesta partida no s’ha inclòs mai al pressupost durant els 3 anys de vida d’aquest organisme. No hi ha diners per desenvolupar cap dels acords que s’hi puguin prendre. Ens trobem amb situacions absurdes, com ara que no hi ha ni un euro perquè es puguin imprimir i distribuir octavetes d’informació per als veïns i veïnes per orientar-los d’on s’han de dirigir en el cas que es trobin en perill de perdre el seu habitatge. Aquesta també és una de les raons per les quals aquesta Taula és totalment inoperativa.

La neteja a la nostra vila és una de les principals preocupacions dels ciutadans i ciutadanes de Salt que veuen que cada dia els carrers estan més bruts. El servei de neteja és absolutament insuficient des que l’equip de govern de CiU, dirigit per Torramadé, va decidir retallar els recursos d’aquests serveis. La darrera retallada d’aquests servei es va produir en el ple del mes de novembre, en el qual CiU i Torramadé hi van restar 31.000 euros. El pressupost destina un total de 1.229.600 euros a neteja viària que són totalment insuficients. S’ha de dotar millor la partida de neteja viària. No ens podem permetre desviar ni un sol euro d’aquesta partida que és de les que ha patit una retallada més important en aquesta legislatura. Les continues retallades que CiU hi ha fet sobretot s’han notat a peu de carrer, amb l’increment de brutícia. Els ciutadans i ciutadanes de Salt tenen una sensació de deixadesa que és certa després de veure com estan els nostres carrers. No podem permetre que els impostos i taxes hagin pujat tant durant aquest mandat i ens trobem que els serveis són pitjors. Paguem més per tenir pitjor servei.

Un altre exemple de la falta de sensibilitat cap els problemes dels saltencs i saltenques és l’increment de la partida dirigida al Consorci de Benestar Social del Gironès. Tots sabem que al govern de CiU no té cap tipus d’interès per les persones i famílies que es troben en risc d’exclusió social. En els tres anys que porten de govern, no només no hi ha hagut un increment de les partides que es destinen a ajuts d’emergència, sinó que, com que són tan pocs els recursos que es destinen a aquesta finalitat, provoquen l’efecte de competició entre famílies per accedir als escassos diners que s’hi destinen. Des del PSC de Salt ja vam denunciar que durant el 2012 únicament es van destinar 24.000 euros a cobrir ajudes d’emergència (rebuts de llum, aigua, medicaments, ortopèdia i òptica, entre d’altres). Va ser la mateixa quantitat que hi va destinar Caritas amb el mateix objectiu. Amb aquests diners es van donar un total de 39 ajuts d’emergència. És del tot inversemblant que a Salt, donades les circumstàncies socials del municipi, només es necessitin durant tot un any, en plena crisis econòmica, 39 ajuts d’emergència.

A la memòria de serveis socials 2013, de la que es va donar compte en el passat ple del mes de novembre, les dades sobre ajuts d’emergència destinats durant el 2013 hi estan convenientment amagats. Per això denunciem la total falta de transparència de CiU al govern del Consorci de Benestar Social Gironès-Salt a l’hora de fer públiques les actuacions dels serveis socials. Els treballadors del Consorci es troben col·lapsats a Salt i sense eines per fer front a aquesta situació. Estranyament, el pressupost de 2015, proposat per CiU i Torramadé, no incorpora cap quantitat adreçada a la pobresa energètica; ni tampoc no preveu ni un cèntim per a benefici social destinat a les famílies amb pocs recursos, dels 400.000 euros que va cobrar l’ajuntament per allargar la concessió de la companyia d’aigües, i que pagarem tots els saltencs i saltenques a la factura de l’aigua.

A la roda de premsa de presentació dels pressupostos, l’alcalde Torramade remarcava que, després de diversos exercicis, aquest any el pressupost incorporava inversions per valor de 400.000€, la qual cosa determinava un clar símptoma de recuperació econòmica. Afirmar que destinar un 1’6% d’un pressupost de 23’7 milios d’euros a inversions és un símptoma de recuperació econòmica és ridícul. 400.000 euros són una quantitat respectable, és cert, però determinar que la recuperació econòmica ve donada pel simple fet que les xifres pugen, sense tenir en consideració en quina direcció s’encaminen, és una conclusió simplista que, segurament, busca més un efecte electoral que no pas conseqüències positives i reals en el benestar de les persones. Aquesta interpretació de Torramadé és el certificat de la falta de projecte que es desprèn de les polítiques d’habitatge de CiU; de la retallada en els recursos del servei de neteja de carrers i places; de la poca sensibilitat vers les dificultats econòmiques de les famílies; o de l’afirmació gratuïta i sense fonament sobre els símptomes de recuperació econòmica. El govern de CiU, amb el suport dels regidors ex PxC, ha estat més concentrat en els casos judicials que tenen pendents de resoldre, que no pas dels ciutadans i ciutadanes de Salt i de trobar solucions als seus problemes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>