Home » Salt » El factor humà, un projecte compartit

El factor humà, un projecte compartit

Article publicat a Diari de Girona, el dilluns 31 de gener de 2011.

La trajectòria i la història de Salt demostren que aquí hi ha des de fa molts anys gent que no s’ha resignat a la seva sort. Aquesta frase no és un lloc comú, sinó una història reeixida de superacions. Hem crescut amb generacions de gent vinguda d’arreu per treballar i guanyar-se la vida, des de les comarques de Girona, des de llocs diversos d’Espanya i, des de fa un temps, han arribat persones de països molt diferents del món. El nostre municipi té una població amb un percentatge del 43% de gent nouvinguda, que ha augmentat un 33% durant els últims 10 anys, passant de 22.500 a més de 31.000 habitants entre l’any 2.000 i l’actualitat.
Tots aquests números només són la representació estadística d’una transformació radical produïda en un reduït termini de temps, que no ha permès digerir tal com hauria calgut els canvis culturals, socials i econòmics ocorreguts. Negar aquesta realitat o voler-la ocultar seria una absurditat tan manifesta com presentar-se com a guia de les solucions màgiques. Ni un camí ni l’altre no porten enlloc, perquè cal reconèixer que les coses no estan essent senzilles per a molta gent, perquè les solucions demagògiques, fàcils o viscerals no han portat mai a cap altre destí que no fos el conflicte, la confrontació i el desastre, i sobretot perquè davant dels problemes complexos només són admissibles les solucions serioses i estructurals.
Tenim virtuts prou sòlides com per seguir essent i créixer com a pol d’atracció del territori, per la fortalesa cultural de Temporada Alta, del Centre d’Arts Escèniques, del Teatre i de La Mirona o dels Marrecs; per ser seu universitària de la Universitat Oberta de Catalunya i, esperem, que l’any vinent també de la Universitat Nacional d’Educació a Distància; per tenir empreses innovadores i de futur i un centre comercial potent; per haver conservat un patrimoni històric i natural ben destacable; per haver esdevingut una referència al territori amb el Parc hospitalari Martí i Julià i l’hospital de Santa Caterina; o per la futura nova comissaria policial dels Mossos d’Esquadra de Comarques Gironines. El dinamisme social, econòmic i cultural ha de revertir en oportunitats de desenvolupament i progrés per a tothom, en treball de qualitat i la funcionalitat de l’ascensor social, en una menor mobilitat demogràfica i una major estabilitat poblacional.
Disposem d’un projecte per a la millora, dignificació, reforma i regeneració urbana del sector Centre, amb en un termini de dotze anys i un cost de 200 milions d’euros. Per tant, sabem on anem i com podem arribar-hi, per tenir una ciutat més cívica i cohesionada, més ordenada i, en conseqüència, més segura. Ja hem signat el primer conveni de 28.397 milions d’euros i hem sol·licitat a la Generalitat ser considerats Centre d’Especial Interès (CEI) per a la rehabilitació de façanes i edificis. Al govern hem treballat molt per obtenir el compromís de la Generalitat i l’Estat per invertir en el nostre futur, perquè no fer res és resignar-se que els problemes s’enquistin, tal com havia vingut succeint des de feia un temps. Menys habitatges i edificis, més equipaments, parcs, places i espais cívics. Ajuts als particulars que ho vulguin i ho sol·licitin per rentar la cara a pisos i rehabilitar edificis.
El civisme, l’educació i la construcció d’un projecte àmpliament compartit seran elements clau del futur saltenc, que eviti l’exclusió de col·lectius que ens suposarà tenir menys tensió, que aporti drets a tota la ciutadania però que a la vegada exigeixi compromisos i deures col·lectius, i que la bona articulació suposa tant la recerca de llocs comuns com la integració dels nouvinguts. La gestió de la diferència és un repte i un valor del nostre municipi. Tot el suport per a les persones que des de l’anonimat i el voluntariat gestionen i solucionen problemes a les comunitats de propietaris, d’endeutament, d’higiene o de convivència. Tota la confiança per a la societat civil i les escoles que afronten diàriament obstacles amb la creença d’un futur millor.
Salt és un municipi amb bones oportunitats, tot i que tinguem problemes o que a vegades s’ha donat una imatge estigmatitzada del nostre municipi, perquè té un sentiment de pertinença de la gent que hi viu. Un orgull saltenc que neix, tant d’una història mil·lenària, com d’un present vinculat a la identitat, arrelada en la independència del 3 de març de 1983, i a la voluntat de convivència malgrat les dificultats. En aquestes ratlles, he anomenat sumàriament algunes exemplaritats del nostre municipi, encara que estic convençuda que la veritable grandesa que tenim és el factor humà. Aquest continua essent el gran projecte compartit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>