Home » Salt » L’incivisme és una falta contra la ciutadania

L’incivisme és una falta contra la ciutadania

Durant els pròxims mesos s’aprovarà el reglament que desenvolupa la llei orgànica 2/2009 d’estrangeria. És conegut que la llei continuarà tenint un procediment excepcional –el procés d’arrelament– per regularitzar la situació de les persones que viuen al nostre país de manera irregular. Un cop la persona té una situació regularitzada pot sol·licitar reagrupar familiars. Portar els fills, el marit o la muller des del país d’origen fins a Catalunya. Fins ara el procés d’arrelament requereix, entre d’altres, un informe emès per l’ajuntament sobre els coneixements de català i de castellà o bé sobre la seva participació en activitats, equipaments o entitats del municipi. El reagrupament familiar, a més, exigeix tenir un treball o una oferta de feina. Disposar dels recursos necessaris per acollir la gent nouvinguda. I l’Ajuntament ha d’acreditar que el sol·licitant té un habitatge en condicions dignes i apropiades per tal que hi visquin els seus familiars. 

Durant aquests anys, els ajuntaments hem acumulat experiència i bagatge per tenir una opinió ben formada sobre el procés d’arrelament i del reagrupament familiar. Som la institució més propera als ciutadans i ciutadanes. La gestió de la diversitat en bona mesura està essent efectuada pels organismes municipals. Afrontem cada dia el repte de fer possible que gent de cultures diferents convisquin sense conflictes. Això ni és senzill ni acostuma a succeir mai de manera espontània. La integració d’un 43% de població arribada d’arreu del món, tal com succeeix a Salt, és un procés difícil i complex. Negar aquesta evidència pot permetre a alguns presentar-se com a campions del moralisme benintencionat, però això resulta del tot inútil a efectes pràctics i realistes. Les actituds paternalistes o proteccionistes no funcionen i són contraproduents. Quan es governa, hom té la responsabilitat d’oferir solucions a problemes complexos. Mirar cap a una altra banda o no fer res és sempre un error.

Els nous catalans i catalanes arribats d’altres països durant l’última dècada a Salt o a qualsevol altre poble de Catalunya tenen i han de tenir els mateixos drets que qualsevol altre ciutadà. Però com és de sentit comú també han de respectar i complir amb els deures. Les normes de civisme són d’especial importància per preservar la bona convivència a tots els pobles i ciutats. El dilluns 20 de desembre de 2010, com a alcaldessa durant el Ple municipal de Salt, vaig defensar que els incívics reincidents, aquells que malmeten la nostra convivència, ho tinguin més difícil per obtenir un informe de l’ajuntament per arrelament o reagrupament. N’estic del tot convençuda, perquè beneficiar-se personalment de drets ha de significar en contrapartida assumir els deures i tenir en compte els drets dels altres. Aquesta mesura no fa altra cosa que situar la ciutadania activa en el centre de l’escenari. Reclamem deures quan hom és beneficiari de drets.

Tenim la convicció que la moció es convertirà en una eina per estimular el civisme en un futur proper si el govern observa les nostres demandes. Es tracta de garantir que qui voluntàriament se situa fora del sistema malmetent la convivència de forma reiterada no n’obtingui a sobre els beneficis que el sistema ofereix. El catedràtic Àngel Duarte ho ha escrit de la manera següent: «Que si es comporten com a ciutadans se’ls tractarà de manera conseqüent. Perquè ho seran. Si no, no». O dit a la inversa: tots aquells que es beneficien del sistema no poden ser els que actuen en contra del sistema. L’arrelament i el reagrupament requereixen lògicament no haver mantingut actituds incíviques de manera reiterada. Només faltaria que el culpable d’haver delinquit o d’haver-se comportat com un bàrbar al carrer tingués com a premi el reconeixement del seu arrelament.

Els immigrants bon ciutadans, que són l’àmplia majoria dels nouvinguts, són els primers d’entendre i de comprendre que cal respectar la convivència de tothom, i que cal tenir un marc legal adequat i ben clarificat per acabar amb totes les conductes inadequades o indefensables. Entenen que comptar amb uns criteris clars els permetrà reclamar que són tan ciutadans i que tenen tants drets com qualsevol persona autòctona. Saben que combatre els incívics –que criden i embruten el carrer o que molesten a la gent, que orinen als ascensors, que fan festes i soroll a la nit o que ocupen pisos de manera il·legal– és beneficiar tots els veïns i veïnes i Salt. No emprendre mesures per aïllar els incívics, és afavorir directament tant la demagògia com el racisme, perquè la gent buscarà solucions radicals i perillosíssimes, si no en troba de reals des dels partits democràtics. Quantes vegades s’ha caigut i s’està caient en l’error d’acusar un grup humà de les culpes d’uns individus concrets. Precisament la moció persegueix evitar que l’actitud incívica d’una persona pugui estigmatitzar tot un col·lectiu.        

Escriuré un exemple real que demostra que el civisme beneficia tothom, nouvinguts o autòctons, indistintament. A l’edifici plaça 11 de setembre, un veí d’origen brasiler creava malestar a tota la comunitat per culpa d’un comportament reiteradament incívic. Sorolls, música, festes a altes hores de la nit, brutícia, etc. Qui eren els principals perjudicats d’aquestes conductes tan reprovables? Doncs una família saltenca d’origen magrebí. L’Ajuntament de Salt ha d’acceptar que aquest veí incívic, si demostra saber alguna cosa de llengües o haver participat en algun acte o entitat, sigui considerat per a tothom com a persona arrelada a Salt i a Catalunya? Jo crec sincerament i fermament que no.

Des que sóc alcaldessa, l’Ajuntament de Salt fa tots els esforços a favor de la pedagogia, la mediació i la justícia social, per tal que tothom tingui oportunitat de reeixir en els seus projectes personals. Ara bé, la convivència és una batalla que es lliure cada dia. Amb la complicitat, el suport i l’ajut inestimable de tots els veïns i veïnes, que són i que actuen com a ciutadans de ple dret. Siguin nascuts a Salt o a qualsevol altre lloc. A Salt apostem per la convivència. Treballem tots plegats cada dia per sortir-nos-en. En un primer terme hem situat l’objectiu d’educar, convèncer i fer entendre a tothom que hi ha unes obligacions que el conjunt de la ciutadania ha de respectar. Ara, a partir de la moció, demanem i defensem que els incívics que no volen conviure com cal amb la comunitat, tampoc no es puguin beneficiar dels sistema ni de cap avantatge administratiu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>