Home » Catalunya » La convivència a les ciutats

La convivència a les ciutats

M’escapo poc, per no dir gens, del meu Salt. El dia a dia a l’ Ajuntament m’atrapa i acaba per omplir gran part de la meva agenda.

No obstant això, he de reconèixer que hi ha ocasions que mereixen una escapada. Més encara, quan et fan la proposta de compartir i reflexionar sobre la convivència a les ciutats. I, d’aquesta manera, també poder aprendre d’altres iniciatives i vivències que curiosament resulten ser comparables amb la teva pròpia.
Dilluns i dimarts d’aquesta setmana he participat en una trobada d’alcaldes i alcaldesses europeus a Sant Sebastià que portava per títol La convivencia en las ciudades. Com a pretext, hi havia, per una banda, l’obertura al públic de la Casa de la Pau i els Drets Humans, un projecte que pretén construir l’esperança en una ciutat i un país que encara pateix violència, fanatisme i intolerància; i, alhora, despertar consciències, compromisos i sentiments per facilitar la convivència, tot educant en  valors com la democràcia, la solidaritat, el respecte a la diferència i la convivència en tot el país. Per l’altra, dos factors essencials: Sant Sebastià forma part de la Xarxa de Ciutats Interculturals en el marc del Consell d’Europa on es treballa la diversitat com una oportunitat i Sant Sebastià és candidata a Capital Europea de la Cultura en el 2016 sota el lema la Cultura de la convivència.

Les intervencions dels 14 alcaldes/alcaldesses han estat certament enriquidores, doncs la convivència, la impossibilitat de viure en pau i harmonia preocupa i, molt, arreu. Assolir-la plenament no és, un objectiu ni un fet aïllat, únic, del nostre municipi.

M’agradaria compartir amb tots vosaltres algunes observacions i aportacions fetes per representants de ciutats tan dispars com Saint Denis o Bobigny a França, Apartadó a Colombia, Vukovar a Croacia, Ljubjana a Eslovènia, Wiesbaden a Alemanya; el Sàhara occidental o Irlanda del Nord; o, ja més properes, Granollers o Sant Sebastià.

En aquest sentit, em quedo amb les següents frases, d’uns i altres, que em van despertar interès i ganes d’analitzar i reflexionar detingudament per allò que poden aportar a Salt i als seus ciutadans i ciutadanes. Us convido a dir-hi la vostra:

 – Hem d’entendre que la immigració ha vingut per quedar-se.

- Aquesta ciutat és el món sencer.

- La societat del futur s’ha de forjar a les aules.

- Els canvis reals es fan des de baix des del món local, des de les ciutats, des de la proximitat.

- Quan parlem de convivència, hem de tenir objectius claus, visibles pels ciutadans i perfectament compartibles. Els ciutadans i ciutadanes han de veure que avancen.

- Com corresponsabilitzar a la ciutadania quan l’administració cada vegada arriba a menys?

- Conèixer – sentir – actuar.

- Hem de saber dotar-nos d’un model d’ intercultural propi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>