Home » Cultura » Intervenció a la trobada amb la comunitat educativa de Salt

Intervenció a la trobada amb la comunitat educativa de Salt

L’any passat vam recuperar el bon costum de trobar-nos amb la comunitat educativa, en especial, amb els nous professors, a l’inici de curs, com ja era habitual amb el primer alcalde després que Salt recuperés la seva independència, Salvador Sunyer.

Avui, tornem a repetir l’experiència. Coincideix el motiu: donar-vos la benvinguda. Coincideix l’espai: l’Auditori de la Factoria Cultural Coma Cros. Que és com tindreu ocasió de descobrir un dels edificis més emblemàtics de la nostra vila i alhora motor cultural i educatiu. Coincideixen també les persones que han intervingut: el Sr.Otero, com a Director dels Serveis Territorials d’Educació, i la sra. Consol Iglesias, com a inspectora de zona. Però, el que no coincideix és el públic, els vertaders protagonistes d’aquest acte, que sou tots i cadascun de vosaltres. I, és aquest darrer motiu, l’únic que fa que valgui la pena repetir l’experiència.

Enguany, el Departament ens ha confirmat que hi ha 99 noves incorporacions per les 8 escoles d’educació infantil-primària, els 2 IES, el SES, l’Escola d’Adults i el centre d’educació especial. Permeteu-me la llicència: 99 nous saltencs i saltenques d’adopció. Sigueu doncs, tots, benvinguts a Salt!!

En el transcurs d’aquestes primeres tres setmanes, estic convençuda que heu anat atabalats i de bòlit. Inici de curs, nous alumnes, nous companys de treball, nou centre  i, per alguns, primer destí i, a sobre, en un nou municipi que per ha resultat ser Salt. Déu ni do! Davant d’aquest panorama, segur que n’hi heu tingut ni heu pensat en trobar temps per conèixer-lo de prop. Potser ja el coneixeu. Des d’aquí, m’agradaria demanar-vos que busqueu temps, que esgarrapeu hores d’on ara sembla que no hi són i us endinseu en el nostre municipi, de la mateixa manera que ho feu quan comenceu un llibre. De bones a primeres, sou capaços de llegir unes quantes pàgines i deixar-lo aparcat durant dies o setmanes. Quan l’agafeu de nou, possiblement, torneu a fer el mateix. Però, a la tercera o la quarta vegada, si el llibre és interessant, entreu en la història, l’assaboriu i ja no us en podeu desenganxar.

Aquest símil no és gratuït. I sé, per experiència, que Salt enganxa. I, sí, podreu comprovar que aquest municipi aconsegueix enganxar malgrat tot el que s’hagi dit, escrit o debatut. No us ho posaran fàcil. No serà fàcil. Perquè qui no coneix Salt és queda en la façana: en problemes més mediàtics que greus de convivència, en alts percentatges d’immigració o amb referències visibles com ser un punt d’entrada a l’autopista o tenir un gran centre comercial.

Però, tots vosaltres, teniu la oportunitat d’or, com a mínim, al llarg d’aquest curs escolar que tot just heu encetat, de no passar per sobre i de puntetes per aquest municipi, conèixer-lo des de dins, treballant cos a cos, amb nens i nenes, joves, pares i mares, en definitiva, amb la societat saltenca; i, formar-vos una opinió pròpia, lluny d’estereotips fàcils. No la desaprofiteu. Us ho continuaran posant difícil, però, des de dins, des del coneixement, des del treballar des de Salt i per Salt, sense adonar-vos, us trobareu enganxats a Salt i els estereotips, hauran passat en un segon llunyà pla.

Us convido a començar per un espai, gran desconegut: Les Deveses i les seves hortes, un paratge natural d’especial protecció que abasta més d’un terç del nostre terme municipal i que a finals d’any tindrà com a porta d’entrada el Museu de l’Aigua. Passegeu pel Veïnat i descobriu “la nena” una de les més belles i delicades escultures del municipi. Feu parada al Barri Vell on hi ha el Teatre de Salt per gaudir d’una de les moltes representacions del Festival Temporada Alta. Perdeu-vos aquest cap de setmana per la Fira del Cistell. Arribeu-vos fins a Àngel Guimerà i descobriu in situ perquè aquest Ajuntament s’encaparra a millorar la qualitat de vida dels qui allà viuen a través d’una gran renovació urbana.

Amb tot, com a alcaldessa, no us puc amagar que la realitat de Salt és complexa. La situació que vivim i que s’ha qualificat com de fractura, de saturació i de massificació abasta els principals àmbits assistencials i de serveis del municipi: sanitat, urbanisme, seguretat,… I per descomptat també, l’educació.

De segur que ara podria aconseguir fer-vos enpetitir el cor si comences a detallar-vos totes i cadascuna de les problemàtiques educatives que Salt té. L’abril de 2010, l’Ajuntament de Salt elaborava un informe on s’indicaven quines n’eren les principals. N’he escollit dues prou rellevants que us ajudaran a posar-vos en antecedents:

Per una banda, Salt té una població que es mou sobre els 30.000 habitants. Si tenim en compte que d’aquest total, hi ha 4184 alumnes de P3 a 4t d’ESO escolaritzats a Salt, sense incloure qui cursa educació postobligatòria, la radiografia és clara. Estem a un ritme d’una nova escola per any.

Per altra banda, l’alt percentatge d’alumnat immigrant, a voltes aglutinant-se  fins arribar a un 90% en alguns centres, comporta una dedicació i atenció especial a aspectes irrellevants en d’altres localitats.

Tanmateix, la comunitat educativa saltenca es creix davant les adversitats i no és casual que equips directius i centres escolars d’arreu s’emmirallin en el seu bon fer. La comunitat educativa de Salt sap sumar, sap treballar en equip. Saben optimitzar i posar en comú els recursos. Ho demostren des de fa anys l’equip d’EMEPS o els coordinadors del Pla Català d’Esport a l’escola, més recentment, per posar-vos dos exemples. I és que el professorat de Salt es mou i és innegable i inqüestionable la seva vocació. Té empenta i aconsegueix bons resultats. Així doncs a Salt, si aquest és també el vostre tarannà,  treballareu de valent i fareu treballar de valent, compartireu i fareu compartir, aprendreu i fareu aprendre.

I, enganxats en aquest espiral, voldreu que les coses canviïn, que les problemàtiques educatives desapareguin amb actuacions immediates que només està a l’abast de l’administració reconduir.  Aleshores, és quan us adonareu que heu de comptar fins a 10, si cal, fins a 100, si cal fins a 1000, i desfer les petites passes que heu fet per adonar-vos que, malgrat tot, han estat grans passos: un alumne que no retorna al seu país d’origen, una família que no fuig, que opta per l’educació dels seus fills a Salt, una escola amb ràtios equilibrades, un alumne al qual heu ajudat a obtenir el graduat escolar,….

Des de l’Ajuntament, fem més del mateix. Comptem també fins a 10. I, aleshores i amb l’esperança que en algun moment aconseguirem invertir el sistema i comptarem amb un vertader pla que ens permeti acabar amb la segregació i lluitar amb mesures més efectives per la qualitat i excel·lència a les escoles saltenques,  no ens desesperem. Mirem enrere i veiem que, malgrat una crisis econòmica adversa, podem mantenir el Pla Educatiu Entorn, hem pogut pintar la Farga i, abans no finalitzi l’any, el Santaló, que era innegociable fer;o, finalment, hem pogut donar sortida a 30 joves que requerien d’especial atenció amb els PQPI,…

Els equips directius avui presents volen més. L’Ajuntament i jo mateixa, també volem més. I ni els directors, ni l’Ajuntament ni jo mateixa renunciarem a aquest objectiu. No és un somni voler que el futur del nostre Salt i del nostre país, aquests nens, aquestes nenes, gaudeixin d’una educació de primer ordre. I, no em cansaré de dir i repetir, que aquest ha de ser un repte de tots. Un repte del Govern de la Generalitat, un repte de l’Ajuntament, un repte de tots els professors i, en definitiva, un repte de país.

Tots i totes som conscients que Salt és un bon laboratori per Catalunya. Continuem treballant, no defallim, perquè estic convençuda que en algun moment ens convertirem en un factor d’èxit d’aquest laboratori. En algun moment, deixarem de somiar. En algun moment, tindrem el programa pilot en educació que necessitem. En algun moment, triomfarem en la seva aplicació i el podrem fer extensiu i compartir amb la resta de municipis.

Aquest és el nostre objectiu, el nostre repte. Feu-vos-el vostre. Com deia a l’inici, teniu un curs escolar per endavant per enganxar-vos a Salt. Salt us necessita. Els nens i nenes de Salt, els joves de Salt necessiten la vostra energia, les vostres ganes, el vostre entusiasme, la vostra il·lusió per la feina ben feta. Estic segura que no els decebreu!

No vull acabar, sense donar unes merescudes gràcies a la Cònsol Iglesias. La Cònsol ha estat un pal de paller. Una professional de cap a peus que ha aconseguit la inestimable tasca d’instaurar una relació fluïda i permanent a tres bandes, Departament, centre educatius i Ajuntament. De segur que érem l’enveja de molts municipis.

Cònsol, et desitjo el millor en aquesta nova etapa que inicies. – Un fort aplaudiment!-

Marxa la Cònsol però, el Departament no ens deixa buits. Ens arriba la Cati Batalla. Cati, el llistó és alt i ho saps; però, també, sabem que ets una gran professional i que creus en el repte de Salt. Sigues doncs, molt benvinguda.

 

Siguin quines siguin les circumstàncies que us han portat a un dels centres educatius de Salt, GRACIES!

Salt és un municipi diferent, un municipi singular però us enganxarà com us enganxa un bon llibre i estic convençuda que no voldreu deixar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>