Home » Reflexions » La policia de Salt

La policia de Salt

El president anglès, Winston Churchill, en una situació particularment difícil, durant la Segona Guerra Mundial, va afirmar que la democràcia era el pitjor sistema a excepció de tots els altres.

Així va dir de manera molt clara que els sistemes democràtics d’occident tenen alguns problemes i que han de millorar moltíssimes coses. Però, a la vegada, també va assenyalar que la democràcia era i és la millor opció política de totes les existents. Que no hi ha cap regim polític diferent que, avui per avui, pugui competir amb l’eficàcia i llibertat a nivell pràctic i teòric de la democràcia.

Doncs bé, la seguretat és el pilar bàsic i fonamental de tots els règims democràtics. La seguretat és la peça més important de la democràcia. Tal com va escriure Thomas Hobbes, la llibertat només és possible si hi ha seguretat. L’ordre garanteix que tots els ciutadans i ciutadanes puguin tenir uns drets i unes llibertats. Aquests són els fonaments de la democràcia.

La seguretat sempre ha estat una prioritat del meu govern, perquè coneixíem que és una de les preocupacions principals de la ciutadania. Estic convençuda que Salt, per progressar i mirar el futur amb esperança, en primer lloc, ha de mantenir la pau i la tranquil·litat i ha de garantir l’ordre i el respecte cap a la llei i la convivència.

Tal vegada, aquí més que en qualsevol altre lloc o ciutat del nostre país, la vostra feina –el treball de la policia– és tan difícil i complexa, com necessària i irreemplaçable. Heu de salvar problemes notables, enfrontar-vos a situacions complicades, tenir un tracte de constant de proximitat amb la gent i mantenir una actitud d’atenció permanent. La dificultat connota el valor del vostre treball per Salt.

Ha passat un any des que en aquest mateix edifici vam celebrar per primera vegada el dia de la policia municipal.

Han estat dotze mesos difícils i hem viscut algun episodi molt complicat. Però avui tornem a ser tots aquí. Ara només us puc dir que sento un intens orgull per la policia de Salt. I vull traslladar-vos tot l’agraïment de la gent de poble pel vostre esforç i dedicació, compromís i professionalitat.

A curt termini, no s’endevinen encara esperances per un futur més fàcil i dòcil, perquè la crisi econòmica està provocant sacsejades i turbulències molt fortes. Per ara, els temps no seran millors en el futur més immediat. L’atur està tenint especial afectació en alguns àmbits laborals i, sense cap dubte, és una de les conseqüències més tràgiques de la crisi per a moltes famílies.

El grup professional de la policia de Salt és especialment conscient de la composició social complexa del municipi. Té coneixement ple que la convivència pacífica ens és un gran bé molt fràgil, perquè qualsevol incident la pot amenaçar. Sap que la tensió és una constant permanent dels nostres carrers. És conscient que l’audàcia de continuar tenint il·lusió per a demà és un treball constant i diari de tots i totes.

 

El mes d’agost de l’any passat, vam haver d’afrontar baralles tumultuàries i un episodi de violència explícit al centre de la nostra ciutat. I hi vam fer front junts, el govern i la policia, les institucions i el poble de Salt.

Després va començar una onada de robatoris a cases de la gent del poble, de gent normal, amb una feina normal i amb un sou normal. Això no ho podíem permetre i era una amenaça seriosa per a la seguretat. I si era un perill per a la seguretat, també ho era per a la convivència, la llibertat i la democràcia. La policia de Salt també estigué en el seu lloc en aquella ocasió i va aportar solucions davant dels problemes concrets.

La policia de Salt va ser la primera a reaccionar. Permeteu-me fer una menció especial a l’inspector Antoni Marco per la seva proposta decidida d’aquells dies difícils. I dir-li, amb el cor a la mà, que té ben merescuda la distinció concedida.

Enfront de robatoris amb força i intimidació, tots els agents decidíreu reforçar el torn de tarda – nit. Va començar a funcionar un operatiu per executar nombrosíssimes identificacions.

Els resultats van ser espectaculars: en una setmana, i després de 300 identificacions, els delictes s’havien reduït fins a 5! Dit d’una altra manera, la policia de Salt havia aconseguit canviar la situació de manera radical de la nit al dia.

Els magnífics resultats, que amb esforç i entrega havíeu anat aconseguint, vam demanar-vos que continuéssiu fent el mateix treball, que els perllonguéssiu en el temps, perquè calia impedir accions delictives i recuperar la sensació de seguretat.

Tanmateix, el destí ens reservava alguns obstacles més. Encara havien d’arribar els episodis més difícils per a la cohesió del municipi de Salt. La tensió dels mesos de febrer i març van provocar que Salt fos el centre de moltes notícies de caràcter negatiu a arreu de Catalunya i de l’Estat.

Això em va doldre molt. Perquè a Salt finalment som un poble amb aspiracions modestes però fermes, senzilles però sòlides. Volem tenir una vida digna com qualsevol ciutadà honrat del món. Volem continuar vivint com fins ara: amb tranquil·litat i civisme, lluny dels aldarulls o dels delictes.

La policia de Salt ha tingut un protagonisme notable en aquesta qüestió, en fer respectar l’ordre i me’n sento orgullosa.

 

Ha passat un any. I ha estat un any difícil, però molt satisfactori. Tots hem après molt. Jo he tingut l’oportunitat d’haver pogut observar la paciència i la capacitat de mediació, la serenitat en situacions extremes i el coratge, de la policia de Salt.

El dia de les esquadres a Girona quatre dels agents de la nostra policia van rebre una condecoració i me’n vaig sentir especialment orgullosa. Davant de situacions difícils, les persones tenen l’oportunitat de mostrar la seva grandesa. La policia de Salt ho ha fet i avui és una referència important de les nostres comarques i un valor importantíssim per al nostre poble.

Res no ha estat en va. Ni el compromís ni la voluntat, ni l’entrega ni el treball, ni les hores ni la convicció, perquè treballeu per Salt i per valors importantíssims: la convivència, la democràcia i la llibertat.

 

Paraules pronunciades a la festa de la policia de Salt de la setmana passada.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>